Nieuwe vorm van fraude: nep kortingen

Online oplichters lijken meerdere keren per jaar weer een nieuwe manier te vinden om mensen van hun geld te beroven. Op dit moment zijn nep kortingen een populaire methode onder cybercriminelen. In dit artikel vertellen we je er meer over, zodat je kunt voorkomen dat je zelf ten prooi valt van deze sluwe groep criminelen.

Kortingfraude

Veel mensen zullen het erover eens zijn dat het leven steeds duurder lijkt te worden. In de supermarkt betaal je meer voor je boodschappen, bij de kapper betaal je meer voor een knipbeurt en de prijzen voor populaire elektronica lijken ook steeds duurder te worden. Krijg je dan opeens een flinke korting voor een dure smartphone op je scherm te zien, dan is het dus logisch dat je aandacht hierdoor getrokken wordt. Oplichters maken hier gretig misbruik van.

discount korting

ExpressVPN onderzocht kortingsfraude en concludeerde dat oplichters steeds vaker websites en webshops van bekende bedrijven nabouwen. Vervolgens plaatsen ze er een gigantische korting op, waardoor consumenten snel geneigd zijn om een aankoop te doen via de nepsite. Maar wanneer iemand afrekent, dan gebeurt er niets. De oplichter is ervandoor met het geld en de consument ontvangt nooit het product.

Hoe herken je deze vorm van fraude?

Vooropgesteld: deze manier van fraude is als consument moeilijk te herkennen. Oplichters worden steeds beter in het namaken van legitieme websites en weten als geen ander hoe ze mensen zover krijgen om een aankoop te doen. Toch zijn er een paar dingen die je kunt checken als je een hele grote korting voorbij ziet komen, om te controleren of deze wel echt is:

  • Check het webadres van de website

Een simpele check om te doen, is om te checken of het adres van de site start met https://. Controleer ook of er geen spelfouten in het webadres zitten en of de site niet het adres van een legitieme partij probeert na te doen. Is dat het geval, dan is het vaak verstandiger om niet over te gaan tot een aankoop. Lijkt het webadres wel veilig te zijn, dan is het verstandig om nog een aantal andere checks uit te voeren.

  • Check hoe je de actie hebt ontvangen

Heb je de link naar de kortingsactie per e-mail ontvangen, of zag je hem voorbij komen in een socialmedia-reclame? Dan is het slim om op je hoede te zijn. Als een bekend smartphonemerk een kortingsactie houdt, dan zullen ze deze waarschijnlijk niet promoten met een reclame op social media. Zie je een actie voorbijkomen, surft dan naar de officiële website van het merk via een zoekmachine. Als je daar niet dezelfde actie kunt vinden, dan gaat het waarschijnlijk om oplichting.

Wees extra waakzaam

Naast bovenstaande tips is het belangrijk om tijdens online aankopen extra waakzaam te zijn. Gebruik veilige betaalmethoden zoals PayPal of creditcards, die vaak een vorm van aankoopbescherming bieden. Lees bovendien reviews van onbekende webshops om te controleren of ze betrouwbaar zijn. Door bewust te blijven, kun je voorkomen dat je slachtoffer wordt van deze steeds verfijndere vorm van fraude.

De politie heeft overigens onlangs een interessante test uitgevoerd. Ze misleidden consumenten bewust, om ze vervolgens alert te maken op het feit dat het een nep-webshop was.

Foto van Sander

Sander

Reageer hierop

Sorry, this link doesn't work in this demo.